Gazonrenovatie

Gazon renoveren

Gazon renoveren is de bestaande grasmat voorzien van nieuw gras. Als je er niks aan doet, verandert het gazon in de loop der jaren van samenstelling door vorst, droogte, ziekte, mos, betreding en/of mesttekort en kunnen er kale plekken ontstaan. Op deze kale plekken gaat onkruid groeien. Met doorzaaien breng je nieuw gras in de grasmat van een soort die u erin wil hebben. 
Gazon renoveren is meer dan alleen maar nieuw graszaad tussen het bestaande gras zaaien. Een goed resultaat staat of valt met een goede voorbereiding én de juiste nazorg. Daarbij is een goeie timing ook cruciaal.

Kortmaaien

Allereerst moet het gras kort gemaaid worden op ongeveer 2 cm. Doe dit bij voorkeur met een maaier met opvang, zodat het afgemaaide gras niet blijft liggen op de grond.

Verticuteren 

Daarna moet op machinale wijze geverticuteerd worden. Doe dit in de twee dwarsrichtingen, om zo alle mos en andere afval uit het gazon te lichten. Na het kruislings verticuteren dienen al het losgewerkte dood gras en mos zorgvuldig verwijderd te worden. Het is essentieel dit grondig te doen om zo de werking van de doorzaaimachine niet de verstoren. Het resultaat van deze voorbereiding moet dus een perfect opgeruimde oppervlakte zijn, waar de aarde mooi zichtbaar is.

Doorzaaien

Met een doorzaaimachine kan het gazon vervolgens op een professionele snelle manier doorgezaaid worden. De machine creeërt een zaaibed door groeven in de gazonbodem te snijden waarin het zaad geïnjecteerd wordt. Gebruik hierbij zeker het juiste zaad voor een gegarandeerd succes, bij voorkeur Advanta Renova doorzaaizaad. Daarna wordt de grond aangewalst zodat het zaad veilig in de grond zit. 

Topdressen

Om de slaagkansen van het doorzaaien nog te vergroten raden we aan om te topdressen. Dit is het opstrooien van een vulmiddel op het gazonoppervlak. Hiervoor gebruiken we Vivimus® Gazon, dat de geplante zaadjes afdekt en zo uitdroging tegen gaat. Vivimus® Gazon dient ook als meststof en verhoogt de organische stoffen in de grond.

Voldoende zonlicht en water spelen ook een cruciale rol bij het slagen van de doorzaaiactie. De gemiddelde dagelijkse waterbehoefte ligt rond de 2,5 liter/m2, maar dit wijzigt naar gelang de temperatuur, de behoefte van het gras en de betredingsdensiteit. Bij gebrek aan neerslag na het doorzaaien kan er dus best beregend worden.

Bemesten

Tenslotte kan het gazon ook bemest worden om extra voedingsstoffen toe te voegen aan het gazon en zo de doorgroei van het jonge gras te versterken. Het is hierbij wel belangrijk om de natuur eerst zijn werk laten doen en de zaadjes te laten kiemen in de grond. Bemest dus niet vlak na het doorzaaien, maar na ongeveer 15 dagen als het jonge gras voldoende is opgekomen.
Kort maaien
Doorzaaien met de ELIET Doorzaaimachine DZC600
Topdressen met Vivimus gazon