ABC bomen snoeien.

ABC bomen, de kans is heel groot dat je er nog nooit eerder van hebt gehoord. Het gaat om boomsoorten die gevoelig zijn voor wat we in de volksmond “bloeden” noemen. Dit bloeden treedt op, als er in een foute periode wordt gesnoeid. Binnen enkele minuten na het snoeien begint er sap uit de wonden te komen. Het kan hierbij slechts gaan om wat druppels, maar kan ook in alle hevigheid zijn. In bepaalde gevallen is ze zelfs zo veel dat je binnen amper een half uurtje tijd een glas kan vullen met het sap dat uit één snoeiwond komt.

Welke bomen zijn ABC bomen?

ABC bomen wordt standaard gegeven aan drie specifieke bomen. Het gaat hierbij om de Acer (esdoorn), Betula (berk) en de Carpinus (haagbeuk). Er zijn immers nog een aantal soorten die tot de familie van de ABC bomen behoren. Voorbeelden op dit vlak zijn de Juglans ( noteboom) evenals de Vitis (druif).

Wanneer gaan ABC bomen precies bloeden?

Vanaf het begin van de winter (december) wordt er bij ABC bomen een bepaalde sapdruk gecreëerd. Deze sapdruk bouwt zich in de loop van de maanden (januari, februari, maart en april) langzaam maar zeker op. Bij het aanvangen van de lente is de sapdruk zeer sterk.
Het bloeden bij ABC bomen treedt in principe dus pas op wanneer deze in de foute periode worden gesnoeid. 

Kan een ABC boom “doodbloeden”?

Het is niet zo dat ABC bomen zullen doodbloeden. Ondanks het feit dat je ABC boom dus niet zal doodbloeden mag het belang van een correcte snoeibeurt niet worden onderschat.
In het merendeel van de gevallen zal de bloeding na het snoeien bij ABC bomen uit zichzelf ophouden. 
Wist je bovendien ook dat het bloeden bij ABC bomen soms bewust wordt gestart? Dit is met name het geval bij de berk. Het sap van deze boom zou immers over een geneeskrachtige werking beschikken. Ze wordt in de praktijk dan ook gebruikt om de zogenaamde “berkenwater” mee te produceren.

Wanneer ABC bomen snoeien?

Voor ABC bomen geldt de algemene regel dat je enkel snoeit op het ogenblik dat de boom bladeren draagt. Dit betekent concreet dat je:
ABC bomen nooit mag snoeien in de winter en het snoeien bij voorkeur wordt uitgesteld tot na de meimaand.