Gazononderhoud

Gazononderhoud: hoe en wanneer doe je dat?

Een mooie gazon, wat moet je daar voor doen? Dit is een veelgestelde vraag van gazonbezitters; gazononderhoud is echt een vak apart binnen het tuinonderhoud.  
De meeste gazonbezitters willen uiteindelijk toch dat hun gras groener is dan dat van hun buren! Hiervoor zullen verschillende werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, afhankelijk van het tijdstip in het jaar en hoe het gazon er op dat moment uitziet. 

Kalkstrooien

Kalkstrooien is de winterkuur voor het gazon. Een jaarlijkse bekalking met groenkalk zorgt voor een goede zuurgraad van de bodem. Bekalken kan makkelijk in de herfst of zelfs in de winter, het gazon wordt dan toch nauwelijks gebruikt. Een goede zuurgraad van de bodem bepaalt eveneens sterk de algemene conditie van het gazon. Houd er ook rekening mee dat kalk en mest niet goed samen gaan: hoe vroeger in de winter je met kalk in de weer gaat, des te vroeger je in het voorjaar je gazon moet bemesten. 
 

Mosbestrijding

Mos ontstaat vooral op plaatsen waar het gras niet goed groeit. Dit kan komen door te natte omstandigheden, voedingsgebrek, te kort maaien, schaduw of een te zure bodem. Vooral in natte winters ontstaat mos, immers de grond is nat, het gras groeit niet en het is vaak donker.
Mos verwijderen kan door te verticuteren, daarna is het zaak het gras zo spoedig mogelijk weer in conditie te brengen door het te bemesten, beluchten en maaien. Is het mos veroorzaakt door schaduw? Zaai dan door met een speciaal schaduwmengsel.

Verticuteren  

Met verticuteren verwijder je de viltlaag van onverteerde gras- en wortelresten boven in de grasmat. Te veel vilt (meer dan 1cm ) verstoort de water- en luchthuishouding en is de ideale voedingsbodem voor schadelijke schimmels, engerlingen en emelten. Verticuteer in het voorjaar en eventueel nogmaals in september. Verticuteren bevordert de drainage, beluchting van de wortels en de opname van voedingsstoffen. Verticuteer nooit te diep, want dan beschadig je de wortels. Na het verticuteren altijd doorzaaien.

Beluchten

Gazon beluchten kan noodzakelijk zijn. Als gevolg van lopen en spelen op het gazon wordt de grond aangedrukt, waardoor de bovenlaag hard wordt en er minder zuurstof bij de wortels kan komen. Ook loopt het water minder snel weg. Het gevolg van dit alles is dat uw gras minder goed groeit. Door te beluchten met holpijp beluchter worden de wortels geactiveerd om de voedingsstoffen dieper uit de bodem te halen. Hierdoor zal het gazon in een drogere periode langer groen blijven. 

Doorzaaien

Doorzaaien is de bestaande grasmat voorzien van nieuw gras. Het grasbestand verandert in de loop van de jaren van samenstelling. Met doorzaaien met een doorzaaimachine breng je nieuw gras in de grasmat van een soort die u erin wil hebben. De machine creëert een zaaibed door groeven in de gazonbodem te snijden, waarin het zaad geïnjecteerd wordt. Daarna wordt de grond aangewalst, zodat het zaad veilig in de grond zit. 

Topdressen

Om de slaagkansen van het doorzaaien nog te vergroten, raden we aan om te topdressen. Dit is het opstrooien van een vulmiddel op het gazonoppervlak. Hiervoor gebruiken we Vivimus® Gazon, die de geplante zaadjes afdekt en zo uitdroging tegengaat. Vivimus® Gazon dient ook als meststof en verhoogt de organische stoffen in de grond.

Bemesten

Voorjaarsbemesting: de boost voor uw gazon

Het gazon heeft in april/mei de 1e onderhoudsbemesting nodig van een organische langdurige meststof met extra stikstof.  Rond deze periode is de kleur van het gazon meestal al wat minder diep groen. Dit geeft aan dat er een gebrek is aan voedingsstoffen.

Zomerbemesting: voor een diepgroen gazon

In juni/juli. Na ongeveer 100 dagen is het weer tijd om je gazon een nieuwe (tweede) voedingsbeurt te geven met een gazon-zomermesstof. De grasplanten hebben heel veel voeding onttrokken in het voorjaar om te groeien. De voedingsvoorraad die je in het voorjaar hebt toegepast, begint uitgeput te raken. En juist nu hebben de planten extra voeding nodig, want in de zomer krijgen ze het zwaar. Voor ons is de zomer genieten, maar de grasplanten krijgen heel wat te verduren. 

Najaarsbemesting: sterk en stevig het najaar in

In september is het belangrijk om een derde voeding te geven. Doe dit met een organische gazonmeststof rijk aan kalium. Dit versterkt het gras in de winter met een indirecte werking tegen mos. Met een zichtbaar resultaat tot in het voorjaar.

Laat uw gazon opnemen in onze gazonbemestingsplanning!

Veel mensen komen er zelf niet aan toe om het gazon tijdig te bemesten of denken er gewoon niet aan. Wij komen dan een paar keer per jaar het gazon bemesten.